bruisende zaken

Een gezellige uitvaart

Een gezellige uitvaart

01-09-2024

Een beetje verdwaasd zitten ze op de bank, Nelleke en Rianne. We kennen elkaar inmiddels al een tijdje. In september 2016 overleed eerst hun moeder, in september 2020, tijdens de coronatijd, overleed hun vader en nu hun broer Marcel.

“Het is wel gek hoor,” zegt Rianne tegen mij. “Elke vier jaar in september ontmoeten we elkaar. Maar het is goed zo; we wisten dat Marcel niet oud zou worden en hij heeft alles uit het leven gehaald wat erin zat.” We bespreken de grote lijnen en ik stel enkele vragen om een beter beeld te krijgen. “Gok eens, hoeveel mensen komen er?” “Ik denk 50,” antwoordt Nelleke. “We willen het leven vieren en het moet gezellig worden, want Marcel hield van gezelligheid. Het moet een locatie zijn in of vlakbij Almere en geen crematoriumaula.” “Jutter in Almere Haven?” Mooie plek, maar helaas midden in de zomer niet beschikbaar voor ons. “Waterlely in Natuurpark?” stel ik voor. Nelleke en Rianne overleggen. “Toch maar niet, het is te veel een plaats voor een evenement (bruiloft of uitvaart) en we willen lekker losjes.” “Bosrestaurant in de Kemphaan?” Dat bleek een schot in de roos. Het Bosrestaurant is beschikbaar en we gaan er meteen even naartoe om te kijken. Alles zit mee, dat geeft vertrouwen.

We overleggen waar de kist komt te staan, waar de televisie komt te staan met foto’s van Marcel en we spreken af dat we geen condoleanceregister neerleggen maar kaartjes, zodat iedereen een persoonlijke herinnering kan opschrijven. In de week die volgt krijgt het afscheid steeds meer vorm en voor de dag zelf hebben we twee uur muziek op Spotify verzameld. We kiezen liedjes die Marcel mooi vond, nummers die herinneringen oproepen aan leuke tijden.

Om de ceremonie extra persoonlijk te maken, besluiten we ook enkele van Marcels favoriete gerechten te serveren. Kleine hapjes die hem gelukkig maakten, zijn geliefde bitterballen en mini-stroopwafels.

Er zijn geen vaste spreekgedeeltes maar iedereen heeft wel een leuke anekdote en de dag is precies zoals Nelleke en Rianne hem voor Marcel in gedachten hebben: gezellig en vol liefde.

Ik kom zoals ik ben, dan kunnen jullie blijven wie jullie zijn, want dat is de mooiste manier samen een mooie uitvaart te maken, die recht doet aan het leven van jullie dierbare. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is: tijdens de uitvaart ben ik gepast gekleed, maar ik ben geen “kokerrokje-en-hoge-hakjestype.” Ik ben makkelijk in de omgang, een open boek, inspirerend, vriendelijk, maar zakelijk als het nodig is. Afscheid nemen doen we op jullie wijze en die bij het leven van jouw dierbare past. Een overlijden is nu eenmaal emotioneel, afscheid nemen en loslaten, we doen het liever niet. Maar als het je dan toch overkomt, dan zie ik niet in waarom je niet gewoon jezelf mag blijven.

Ik ben 24/7 bereikbaar om u te helpen op 06-18 81 80 80

Groenhof 32, Almere 06-1988 44 19 kennismaken en whatsapp 06-1881 80 80 bij overlijden joyce@uitvaartverzorging-almere.nl www.uitvaartverzorging-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).