Bruisende Zaken

De overlijdensrisicoverzekering: 3 vormen

De overlijdensrisicoverzekering: 3 vormen

23-01-2023

Een overlijdensrisicoverzekering is een manier om je nabestaanden te ontzorgen na je overlijden. Na je overlijden wordt er namelijk een afgesproken bedrag uitgekeerd aan de door jou gekozen nabestaande(n). Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de hypotheek te betalen of de studie van je (klein)kinderen te bekostigen. Een overlijdensrisicoverzekering, in de volksmond ook wel nabestaandenverzekering, heeft verschillende vormen. In deze blog vertellen we je meer over deze verschillende vormen en leggen we de verschillen uit, zodat je een betere keuze kunt maken als je overweegt een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Gelijkblijvend

De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering heeft de hoogste premie van de drie verzekeringsvormen die in deze blog besproken worden. Dit komt doordat je vanaf het moment dat je de premie betaalt, een gelijkblijvend bedrag verzekerd dat wordt uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Deze vorm van verzekeren wordt veelal gebruikt om een kostenpost te dekken die een langere tijd gelijk zal blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan het inkomen dat wegvalt wanneer je komt te overlijden.  

Lineair dalend 

Bij een lineair dalende nabestaandenverzekering, zoals de overlijdensrisicoverzekering ook wel wordt genoemd, neemt het verzekerde bedrag per maand af. Met hoeveel het verzekerde bedrag per maand afneemt, kun je natuurlijk zelf bepalen wanneer je deze verzekering afsluit. Deze verzekering wordt vaak gekozen wanneer men financiële steun wil bieden die met de tijd afneemt. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek waar elk jaar op wordt afgelost. Een andere reden kan het opgroeien van je kinderen zijn. Op een jonge leeftijd zijn deze nog niet financieel zelfstandig, echter neemt deze zelfstandigheid met de jaren toe. Op die manier weet je zeker dat ze een passend bedrag uitgekeerd krijgen wanneer je komt te overlijden. Deze verzekeringsvorm heeft in veel gevallen de laagste premie van de drie verzekeringsvormen. 

Annuïtair dalend

Een annuïtair dalende nabestaandenverzekering wordt vaak afgesloten bij een annuïtaire hypotheek. Per jaar neemt het verzekerde bedrag af met een afgesproken percentage, vaak is deze gelijk aan het rentepercentage van de hypotheek. Zo weet je zeker dat je partner de hypotheek van jullie woning kan bekostigen wanneer jouw inkomen wegvalt. Omdat het verzekerde bedrag afneemt met wat er per jaar wordt afgelost op de hypotheek, blijft het bedrag afnemen op een passend tempo. Daarbij neemt het verzekerde bedrag in het begin minder snel af dan dat het doet naar het einde van de verzekerde periode. De premie van deze verzekeringsvorm ligt tussen de premies van een gelijkblijvende en een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering in. 

Wees je er natuurlijk bewust van dat er niet wordt uitgekeerd wanneer je komt te overlijden voor of na de verzekerde periode. Met de verschillende verzekeringsvormen uitgelegd, kun je de verzekering die het beste aansluit op jouw wensen en situatie afsluiten. 

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


03561 Hoorservice Schram