bruisende zaken

Ondanks verdriet...

Ondanks verdriet...

01-08-2022

Wanneer je iemand die je dierbaar is verliest, staat de wereld voor jou even stil, terwijl alles om je heen gewoon doorgaat. Vaak is dat moeilijk te aanvaarden, omdat je niet begrijpt dat men niet ziet en voelt wat jij voelt. Soms sluiten mensen zich geheel af van de buitenwereld en kunnen niet meer functioneren. Er is geen energie om iets te ondernemen en ook de behoefte daartoe is er niet. Er is alleen nog gemis en verdriet. Intussen draait de wereld gewoon door.

In mijn werk zie ik hoe mensen met rouw omgaan. Hoe de één zich er vrij vlot en realistisch doorheen slaat en hoe de ander zich koestert in het verdriet. Wij zijn allemaal anders. Hoewel ik in mijn werk dagelijks met de dood te maken heb, ervaar ook ik, als mens, hoe groot verdriet soms kan zijn.

Tien minuten geleden ging de telefoon. Het was de dochter van mevrouw Jacobs, haar moeder was zojuist overleden. Vijf jaar geleden heb ik een voorgesprek gehad en daarna spraken we elkaar elk jaar voor een update. Mevrouw Jacobs was al lange tijd ernstig ziek en had mij gevraagd om haar uitvaart te verzorgen. Tranen vloeiden bij haar kinderen en ook ik moest mijn tranen wegslikken, want na zo’n intense tijd samen leer je elkaar beter kennen en het voelde zo vertrouwd.

Nadat alles was besproken en mevrouw was verzorgd, werd ze door ons naar haar zelf uitgezochte mand met een wade van zelf gevilte doek gedragen. Daar lag ze midden in de huiskamer. De volgende dagen kwam ik terug om de uitvaart te regelen.

Het afscheid was warm en bijzonder. Haar vriend en kinderen spraken mooie woorden, haar mand was behangen met door de kleinkinderen beschilderde houten hartjes en er waren bloemen in zomerse tinten waarmee haar mand bedekt werd. Er klonk prachtige muziek. Het was een afscheid dat bij haar paste.

En ik… ik slikte mijn tranen weg en deed mijn werk. De wereld draait door.

Persoonlijk Betrokken Onafhankelijk Maatwerk

Weiver 7, Krommenie | 06-34768926 | mirelle @ligthartuitvaartzorg.nl | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10375 Monique Bankras Uitvaartbegeleiding