bruisende zaken

Vaccinatie... een noodzakelijke bescherming!

Vaccinatie... een noodzakelijke bescherming!

01-04-2024

Vaccineren is één van de belangrijkste dagelijkse werkzaamheden van onze praktijk. We houden huisdieren namelijk graag gezond en beschermd tegen allerlei ziekten. Dit doen we onder andere door ze te vaccineren.

Maar wist u dat de vaccinatiegraad van honden in Nederland rond de 57 procent ligt? Veel dieren missen dus niet alleen de noodzakelijke bescherming, maar ook de jaarlijkse gezondheidscontrole. Een gemiste kans. De eerste levensweken zijn pups beschermd door maternale antilichamen. Als deze antilichamen langzaam uit het lichaam verdwijnen, wordt een pup vatbaarder voor ziekten, zoals parvo, hondenziekte en besmettelijke hondenhoest.

Besmettelijke hondenhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en/of bacteriën. Hondenziekte komt op dit moment in Nederland niet voor dankzij onze vaccinaties. Dit willen we graag zo houden. Parvo komt wel voor en veroorzaakt dodelijke diarree. Ziekte van Weil komt regelmatig voor, is dodelijk en ook besmettelijk voor de mens! Dus jaarlijks vaccineren is belangrijk voor de volksgezondheid.

De eerste levensweken zijn kittens beschermd door maternale antilichamen. Als deze antilichamen langzaam uit het lichaam verdwijnen, wordt een kitten vatbaarder voor ziekten, zoals niesziekte en kattenziekte. Door vroege immunisatie kan actieve immuniteit opgebouwd worden, waardoor de onbeschermde periode zo klein mogelijk blijft.

Vaccinatie tegen niesziekte geeft geen honderd procent bescherming. Niesziekte uit zich vaak al chronische verkoudheid met continu ontstoken ogen en een snotneus met moeilijk ademen tot gevolg. Alle katten hebben risico, buitenkatten meer dan binnenkatten. Daarom is vaccinatie van groot belang om de kans op en de ernst van niesziekte bij het individuele dier zo klein mogelijk te maken. De kans op complicaties is aanzienlijk kleiner na vaccinatie, maar ook het risico van individuele verspreiding van niesziekte is dan minimaal.

Vaccinaties tegen kattenziekte geven een goede en langdurige bescherming tegen ziekte en infectie. Levende kattenziektevaccins hebben de voorkeur, omdat zij eerder door de maternale immuniteit heen breken en omdat zij een langdurige immuniteit geven. Na vaccinatie tegen kattenziekte is een kat goed en langdurig beschermd. Kittens worden twee keer gevaccineerd tegen kattenziekte. De volgende vaccinatie vindt plaats als de kat ongeveer een jaar oud is.

Het belang van uw huisdier staat bij ons altijd voorop, want wij luisteren echt naar de mensen die in onze kliniek komen, aldus onze klanten. Met dat vertrouwen gaan we dan ook heel zorgvuldig om.

Bij ons kunt u onder andere terecht voor: cardiologie, chirurgie, dermatologie, laparascopische sterilisaties, diagnostische beeldvorming, laboratoriumonderzoek en tandheelkunde. Zo krijgt ieder dier de beste zorg onder één dak.

Ons advies is om ieder jaar uw huisdier te laten vaccineren en te laten controleren. Heeft u nog vragen? Wij staan u graag te woord.

Belgeren 1, Den Bosch 073 - 641 65 78 | maaspoort@anicura.nl www.anicura.nl/maaspoort

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).